Laatst werd ik verrassend genoeg geïnspireerd tijdens het kijken van een Harry Potter-film. Ik ben zelf geen groot fan van fantasy-achtige verhalen, maar mijn zoon vroeg me om met hem mee te kijken. En daar zeg ik dan toch geen nee tegen. Zonder enige verwachting van mijn kant nestelden we ons voor de TV. Met een licht sceptische houding van iemand die maar moeilijk in sprookjes gelooft, bekeek ik die film, terwijl ik vooral genoot van de meelevende blikken en geluiden van mijn zoon.Totdat aan het eind van de film Dumbledore* zei…..

 “It is our choices, Harry, that show what we truly are, far more than our abilities.”

En dit zinnetje zingt nu al een paar dagen door mijn hoofd. Ik ben het nog nooit zo eens geweest met een sprookjesfiguur! Hoe bestaat het?

Het aanleren van nieuwe vaardigheden, is hetgeen waar ik van ben, wat ik adem, waar ik voor sta. Met name als het gaat om communicatieve vaardigheden. Ik houd van het idee dat mensen nieuwe vaardigheden kunnen leren waardoor ze hun werk beter kunnen doen en daardoor meer voor elkaar kunnen krijgen. Daarom heb ik er mijn vak van gemaakt, omdat ik er in geloof dat mensen kunnen blijven leren en zich daardoor dus kunnen ontwikkelen tot een betere versie van zichzelf. Ik geef vooral trainingen aan kenniswerkers die heel goed zijn in slimme dingen bedenken, kennis verzamelen en systemen bouwen. Vaak is het zo dat deze mensen echt geholpen zijn als ze hun communicatieve vaardigheden verbeteren. Hierdoor staan ze beter in contact met de klant of hun collegae en kunnen ze veel beter aansluiten bij de behoefte van de ander, zonder hun eigen doelen uit het oog te verliezen. Dat is dus waar ik me tijdens ‘soft skill’ trainingen veel op focus. Het aanleren van nieuwe vaardigheden.

‘Het is nodig om te leren kiezen voor het toepassen van de nieuwe vaardigheden, anders heeft een training weinig zin.’

Maar dat is niet het enige. Als geen ander weet ik hoe lastig het is om hetgeen je kent en kunt, daadwerkelijk toe te passen in de praktijk. In de praktijk speelt de ‘wedstrijddruk’ een heel belangrijke rol. Vaak veroorzaakt de gezonde spanning in het echte leven dat je terugvalt in je gewoontes, in het gedrag dat je gewend bent te laten zien. Wat maakt dat het nodig is om bewust te kiezen voor het toepassen van deze nieuwe vaardigheden. Dat is de enige manier om ervoor te zorgen dat je beter wordt in je werk. Daarom besteed ik in mijn trainingen óók veel tijd aan het toepassen van de nieuwe vaardigheid in de praktijk, zodat de keuze om het ‘gewoon te gaan doen’ makkelijker wordt. Dat doe ik door aandacht te geven aan 3 dingen:

  1. Motivatie: Tijdens de trainingen laat ik de deelnemers praktijksituaties uitspelen. Het voordeel ervan is, dat ze de sensatie van het toepassen al een keer meemaken. Spannend om te doen, maar ze ervaren ter plekke wat het echt kan opleveren.
  2. Hulp: Ik vraag mensen om een hulpbron aan te boren die stimuleert om het nieuwe gedrag bewust te gaan inzetten. Een hulpbron kan van alles zijn, van een persoon die je op de hoogte brengt van je leerdoel, of bv een herinnering aan je voornemen. Maar ook een paar keer diep ademhalen, voordat je het echt gaat doen is iets dat kan werken. Het maakt dus niet uit, wát het is, als het maar werkt voor jou.
  3. Lef: Ik werk aan het wegnemen van belemmerende gedachten, vaak angsten, die in de weg zitten om het nieuwe gedrag echt toe te gaan passen. Door het omzetten van die gedachten in helpende gedachten ontstaat er meer ruimte voor lef om het maar ‘gewoon te doen’.

Ik neem aan dat je nu begrijpt, waarom ik sinds afgelopen weekend groot fan ben van Dumbledore. Zijn mooie uitspraak is natuurlijk op meerdere manieren uit te leggen, maar dit is voor nu de betekenis die ik er aan geef. Mocht je meer willen weten over mijn trainingen, neem dan gerust contact met me op. Ik kom graag een keer langs om te bespreken wat ik voor jullie kan betekenen.

* Voor het geval je echt geen kaas hebt gegeten van Harry Potter: Dumbledore is het hoofd van Hogwarts, de school waar Harry Potter zijn avonturen beleefd. Zie foto 😉 

Carolien Daniëls is professioneel trainer en teamcoach en werkt voor organisaties die voorop lopen in modern werkgeverschap.

T: 0633869506               E: carolien.daniels@cdtrainingencoaching.nl

Pin It on Pinterest

Share This